10 ting du bør vite om fillers

I denne artikkelen vil vi nevne 10 interessante ting vi synes er verdt å nevne om leppeforstørrelse og fillere. Leppeforstørrelse blir et stadig mer diskutert tema i dagens samfunn, men vi opplever ofte at få som diskuterer det faktisk har satt seg skikkelig inn i temaet. Her kommer derfor 10 av tingene vi synes alle burde vite i forhold til behandling av lepper.

1. Fillere består av nesten 100 % naturlig fyllstoff

Fillerne man bruker i Norge og som oftest i resten av verden er en gel som består av ikke animalsk hyaluronsyre. Hyaluronsyre finnes i hele kroppen fra før, blant annet for å smøre leddene og gjøre huden mer elastisk. Hyaluronsyre binder vann og forekommer naturlig i huden. Stoffet bedrer dermed hudens struktur ved at huden fuktes fra innsiden.

De vanligste fillerne i Norge er restylane, juvederm og teosyal. Alle disse fillerne er basert på hyaluronsyre. Det er mange fordeler ved dette. Blant annet bidrar det til å gi behandlingen et naturlig resultat. Da stoffet er helt naturlig medfører dermed behandlingen minimalt med bivirkninger. Den aller mest brukte filleren er restylane, som ble introdusert til markedet i 1996 og siden har vært benyttet i over 20 millioner behandlinger.

2. Leppebehandling med fillere gir normalt få bivirkninger

Som nevnt ovenfor gir behandling med fillere normalt få bivirkninger. I Norge er dette særlig gjeldende, hvor det er strenge krav til behandlingen og hvem som kan utføre den. Etter bedøvelsen er man gjerne hoven og rød i noen dager, og enkelte kan også få blåmerker i det behandlede området. Med unntak av dette viser årevis med behandling at det er få kjente normale bivirkninger som følge av fillerbehandling. Grunnen til dette er som nevnt at fillerne man bruker i Norge inneholder et stoff som allerede eksisterer i kroppen.

3. Fillere varer kun en kort periode

Fillere er ikke evigvarende og det er dermed ikke et like drastisk inngrep som andre plastiske operasjoner. Siden fillere er basert på et naturlig stoff medfører dette at stoffet også avtar med tiden. Normalt vil en fillerbehandling med restylane, juvederm eller teosyal vare i omtrent 6 måneder. Hvor lenge resultatet varer vil avhenge av selve behandlingen og individuelle faktorer som alder, hudtype, livsstil, kjønn og lignende.

I motsetning til fillere varer derimot en fettransplantasjon evigvarende. I dette tilfellet vil man operere fett fra en annen del av kroppen, behandle fettet, for så å sprøyte det inn i leppene. Ved disse tilfellene er man i en mye vanskeligere situasjon dersom man skulle angre eller dersom man senere er misfornøyd med operasjonen og vil tilbake til sine opprinnelige lepper.

4. Store forandringer krever flere behandlinger

Mange ser på bilder av Kylie Jenner før og etter leppebehandling og vil oppnå samme resultat med kun en halvtimes leppebehandling. Sannheten er at dette ikke er mulig. Mennesker som vil forandre leppeform drastisk eller tilføre mye mer volum må belage seg på å smøre seg med tålmodighet og ta mange behandlinger over tid.

5. En fillerbehandling går kjemperaskt

Mange tenker at en fillerbehandling er en stor prosess og innebærer mye stress. Sannheten er at behandlingen går kjemperaskt. I forkant av behandlingen vil du ha en konsultasjon hvor du og behandleren finner frem til hvilket resultat du ønsker. Deretter vil selve behandlingen foretas ved at behandleren først bedøver behandlingsområdet og deretter injiserer filleren inn i leppene dine med en tynn nål. Selve behandlingen vil sjelden ta mer enn en halvtime.

Du vil normalt være litt hoven og øm i leppene etter behandling, men som oftest vil det fulle resultatet vises allerede innen en uke. Hele prosessen fra start til endelig resultat er dermed relativt enkel.

6. Velg behandler med omhu

I Norge er det er kun leger, plastikkirurger, tannleger, samt sykepleiere med skriftlig attest fra lege som får utføre injeksjoner med fillere. Likevel har ikke dette tidvis hindret personer med for liten erfaring å behandle lepper med fillere. Dette har dessverre ført til feilbehandlinger som senere må korrigeres. I noen skrekkeksempler har også personer kjøpt fillere på nettet og injisert det i egne lepper eller fått hjelp av venner for å spare penger.

Selv om behandlingen høres relativt enkel ut er det mye erfaring og ekspertise som skal til for at resultatet skal bli pent. Det lønner seg aldri å spare penger når det kommer til noe så viktig som ens egen leppe. I så fall er det absolutt bedre å beholde leppen som den er. Bruk derfor tid på å finn en erfaren behandler som kan dokumentere at vedkommende kan gi deg et godt resultat.

7. Resultatet synes umiddelbart

Det tar ikke lang tid før resultatet av en fillerbehandling viser seg. Normalt vises resultatet med en gang behandlingen er ferdig. Det er viktig å være klar over at leppen som oftest vil være rød og hoven som følge av behandlingen, slik at du ikke vil se det endelige resultatet før hevelsen har gått over. Dette vil imidlertid gå relativt fort og innen en uke vil du normalt kunne se det endelige resultatet.

8. De færreste behandlere er onde markedsførere

I media kommer det av og til oppslag om klinikker som benytter seg av kritikkverdige markedsføringsformer. Det har blant annet dreid seg om markedsføringskampanjer på instagram og sosiale medier rettet mot russ eller studenter.

Slik aggressiv markedsføring rettet mot unge mennesker som allerede opplever mye kroppress er ikke akseptabelt når det gjelder temaet leppeforstørrelse. Dette er noe de aller fleste som jobber i bransjen er enige i. Problemet er at det er noen få dårlige egg som setter alle behandlerne i dårlig lys.

Sannheten er at de fleste klinikker bruker mye tid på å følge etiske regler når det kommer til behandling og kroppspress. Mange klinikker har satt en nedre aldersgrense til 20 år eller høyere, og de aller fleste behandlere nekter å utføre behandlinger hvor de mener kunden vil injisere for mye i leppene.

9. En fillerbehandling koster ikke skjorta

Mange tenker at en fillerbehandling er kjempedyrt og at det krever flere månedslønner. Dette er absolutt en myte som ikke stemmer. En behandling med filler er relativt billig fordi behandlingen er så enkel, særlig i forhold til en mer krevende fettransplantasjon. Prisen vil variere ut fra ønsket behandling, men normalt koster en fillerbehandling ikke mer enn 2500-4000 kr. Total vil prisen på en restylanebehandling i forhold til leppeforstørrelse normalt ligge på ca. 3000 kr.

10. Fillere kan også fjernes

Når man har operert inn fillere i leppene vil de som sagt ikke vare evig. Effekten av filleren vil gradvis avta og etter omtrent 6 måneder vil man ha liten effekt av behandlingen. Slik sett er ikke behandlingen evigvarende og man trenger ikke foreta en operasjon dersom man ønsker å bli til sitt gamle jeg igjen. Man kan bare “vente det ut”.

Dersom man imidlertid av forskjellige grunner absolutt ønsker å fjerne filleren er dette også fullt mulig. Det behandleren da vil gjøre er å benytte seg av hyaluronidase som sprøytes inn i leppene. Hyaluronidase er et enzym som finnes naturlig i kroppen og kan bryte ned filleren. Denne behandlingen kalles også for hyalasebehandling.