7 myter om leppefillere

7 myter om leppefillers

Vi opplever at det er mange feiloppfatninger om fillere og leppeforstørrelse generelt. Derfor ønsker vi å ta opp 7 forskjellige myter vi mener eksisterer i samfunnet i dag. I det siste har det vært mye debatt omkring leppeforstørrelse. Debatt er alltid bra, men da må man ha alle fakta på bordet. Vi har derfor laget denne artikkelen for å avlive noen myter. Vi har av størrelsesgrunner bare tatt med 7 myter, men vi kunne også ha nevnt flere. Her er de viktigste mytene vi vil avlive:

1. Fillere er farlig og skadelig

Den første myten vi ønsker å avlive er myten om at fillere er usunt, farlig og skadelig. Dette kunne ikke vært lengre fra sannheten. Alle fillere som brukes i Norge er såkalte HA-fillere. Dette er en romoppfyllende gel som er basert på hyaluronsyre. Stoffet hyaluronsyre finnes naturlig i kroppen og bidrar blant annet til å gjøre huden mer fuktig og elastisk. De mest brukte fillerne i Norge er etter rekkefølge restylane, juvederm og teosyal.

At fyllstoffet er basert på et naturlig kroppstoff innebærer at det ikke er farlig å injisere det inn i leppene. Dette gjelder særlig i Norge da behandlingsformen er gjennomregulert og aktørene profesjonelle. slik at det ikke er noen fare for infeksjoner i forbindelse med injiseringen. All forskning og erfaring tyder på at det er svært få bivirkninger ved restylane og andre HA-fillere.

2. Fillere varer evig og det er ikke mulig å angre

En annen missoppfatning folk synes å ha er at en fillerbehandling varer evig. Dette stemmer ikke. Da HA-stoffene er basert på et naturlig kroppstoff innebærer dette at behandlingens effekt vil avta med tiden. Leppen pleier som oftest å være tilbake til sin opprinnelige form etter omkring 6 måneder, avhengig av behandlingsform og individuelle faktorer. Det er også mulig å fjerne filleren dersom kunden ønsker dette. Dette vil dreie seg om en enkel behandling på under en halvtime.

Problemet synes å være at mange blander fillere og fettransplantasjon. En annen måte å forstørre leppene på er å transplantere fett fra et annet sted på kroppen og så sprøyte det inn i leppen etter at fettet er behandlet på en viss måte. Ved en slik operasjon vil ikke behandlingen avta, og er også mer krevende å reversere.

Det er dermed viktig at man ikke blander fillere og fettransplantasjon, men er klar over at en fillerbehandling kun har midlertidig effekt.

3. Alle som jobber i fillerindustrien er onde

Et problem som har oppstått i nyere tid er at enkelte useriøse klinikker har markedsført aggressivt mot unge jenter. Dette dreier seg blant annet om tekstmeldinger rettet mot studenter på BI, eller instagramkampanjer rettet mot russen. Dette har naturligvis skapt sterke reaksjoner. Slik aggressiv markedsføring er ikke akseptabelt innenfor en bransje som leppeforstørrelse, og dette er også noe den store andelen av aktører innenfor skjønnhetsindustrien støtter opp om.

Problemet er at noen få aktører bidrar til å sette hele industrien i et dårlig lys. De fleste klinikker har et aktivt forhold til å ikke bidra til mer kroppspress enn det allerede er, eller presse potensielle kunder til å forstørre leppene. Blant annet har mange klinikker innført en aldersgrense på 20 år eller eldre. I tillegg nekter de aller fleste behandlere å utføre behandlinger de mener vil føre til unaturlig store lepper. Videre vil de færreste behandlere prøve å få kunden til å utføre en behandling på konsultasjonsmøtet, men vil være ærlige i de tilfellene de mener at kunden ikke vil tjene på en behandling.

4. Det er bare folk som vil ha enorme lepper som tar fillere

En annen utbredt misoppfatning synes å være at fillerbehandling er ekstremt unødvendig og bare benyttes av jenter som allerede har store lepper. Dette er også helt feil og er en myte som må avlives. Det stemmer at man har enkelte eksempler på overbehandling, og enkelte eksempler der behandleren burde satt ned foten. Allikevel er ikke majoriteten av fillerbehandlinger unødvendige leppeforstørrelser.

Mange som forstørrer leppene sine har et dårlig selvbilde og får en mye bedre selvfølelse i etterkant. Andre har en medfødt unormal leppeform som de ønsker å korrigere, selv om de ikke føler noe press om å gjøre det. De aller fleste har tenkt lenge over om de skal behandle leppene sine eller ikke, og føler det er noe de selv virkelig ønsker å gjøre. En annen gruppe som tar leppefillere er eldre mennesker som vil gjenopprette sin naturlige leppeform, da leppene mister volum og ofte blir mindre fuktige med årene.

De som tar fillerbehandling er dermed mennesker i alle aldre og fasonger som gjør det av forskjellige grunner og årsaker. Det er ikke kun glamourmodellen som vil ha sykelig store lepper. Problemet er at man kun legger merke til den lille prosenten som man synlig ser har tatt leppefillere. Alle de andre som kun har fylt på litt vil man ikke legge merke til, og dermed får man et forvridd bilde av situasjonen.

5. En fillerbehandling er en voldsomt stor prosess

Mange synes også å tro at en fillerbehandling er en ekstremt krevende og belastende prosess. Dette stemmer heller ikke. En fillerbehandling gjennomføres utrolig raskt. Behandleren setter normalt bedøvelse før vedkommende injiserer filleren i leppen med en tynn nål. Dette tar kun rundt en halvtime.

Kunden blir normalt hoven og rød etter behandlingen og dette vil vare i mellom 2-5 dager, men det vil sjelden gjøre noe særlig vondt i etterkant av behandlingen. Innen en uke etter behandling vil normalt kunden se det endelige resultatet og kan fortsette sitt liv som vanlig.

6. Tar man filler en gang er det ingen vei tilbake

Mange synes også å tro at dersom man først har tatt fillere er det ikke mulig å slutte med dette eller gjenopprette sin naturlige leppeform. Dette stemmer heller ikke og det er ingen dokumentasjon eller erfaring som tilsier at leppene blir mindre pene etter fillerbehandlingen er avtatt og den gamle leppeformen er tilbake. Studier viser at restylane hjelper kroppen produsere mer kollagen lenge etter den ytre effekten har avtatt, slik at fillere kan ha en positiv effekt mye lengre enn selve effekten synes med det blotte øyet.

7. Fillerbehandling er ekstremt dyrt

I tillegg til å tro at alle som tar fillere har vondt av det, synes mange også å tro at selve behandlingen er ekstremt dyr. Dette stemmer heller ikke. I forhold til annen kosmetisk behandling er fillerbehandling billig. Normalt vil prisen ligge fra rundt 2500 til 4000 kroner. Prisen vil variere i forhold til ønsket behandling og individuelle forhold. Ønsker du å ta restylane i leppene ligger prisen for eksempel på rundt 3000 kr.

Hvis man ser på innkjøps- og driftskostnader hos klinikkene er ikke dette en særlig oppsiktsvekkende pris. De som mener skjønnhetsklinikkene lurer kundene og tar en overpris må dermed tro om igjen.