Bivirkninger ved restylane?

Restylane og leppeforstørrelse blir stadig mer populært i Norge og resten av verden. Klinikker i Norge rapporterer om etterspørsel i ekstrem vekst, og restylane og øvrige leppefillere vies økende spalteplass i media og i ulike blogger.

En av hovedgrunnene til at behandling med restylane og andre fillere har blitt så populært er at fillerne består av naturlige stoffer som er kjemisk fremstilte. Restylane, juvederm og teosyal er de tre mest populære fillerne i Norge. Alle disse fillerne er geleer som består av ikke animalsk hyaluronsyre som er svært lik kroppens egen hyaluronsyre.

En av hovedfordelene med disse naturlig baserte fillerne er at effekten av behandlingen ikke varer evig, men avtar etter omkring 6 måneder. Slikt sett er man ikke like fanget av behandlingen i forhold til om man for eksempel foretok en fettransplantasjon. Dette er også en forklaring bak hvorfor HA-fillere har blitt så populært.

Som en følge av at man injiserer stoffer som etterligner kroppens naturlige stoffer anses restylane og øvrige HA-fillere som et svært trygt alternativ. Restylane er den eldste filleren på markedet, og har angivelig blitt brukt i over 20 millioner behandlinger verden over. Filleren har blitt testet og forsket mye på, og det er svært sjelden man opplever noe mer enn små bivirkninger ved injisering av restylane i leppene.

Det er likevel normalt å oppleve noen bivirkninger ved restylane og vi vil her nevne de mest vanlige. Når man injiserer fyllstoffer i huden vil det jo alltid være en risiko for bivirkninger, men i de fleste tilfeller vil bivirkningene fra Restylane være milde, tålelige og kortvarige. I mange tilfeller vil bivirkningene forsvinne på bare en eller to dager, mens enkelte kan oppleve at bivirkningene varer i opptil to til fire uker.

De vanligste bivirkningene som kan oppleves etter Restylanebehandling inkluderer:

 • Blåmerker
 • Rødhet
 • Hevelse
 • Smerte/sårhet
 • Ømhet
 • Kløe
 • Hyperpigmentering
 • Infeksjon
 • Hardhet

Den mest rapporterte bivirkningen er nok at mange opplever å få små blåmerker i området som er behandlet, men dette vil sjelden vare lengre enn en uke. De fleste som foretår en restylanebehandling vil også være hovne og røde på leppene i omtrent 2-5 dager etter behandling, men dette kan nok kategoriseres som en naturlig følge av at man stikker leppen med nål flere ganger, fremfor en konkret bivirkning i seg selv.

En av de vanligste negative konsekvensene ved restylanebehandling er også at fyllstoffet klumper seg eller at det blir satt for mye eller i feil område. Dette er egentlig ikke en bivirkning, men en konsekvens av at en uerfaren behandler foretok injiseringen. Dette er dermed viktig å alltid finne en erfaring restylanebehandler. I Norge er det er kun leger, plastikkirurger, tannleger, samt sykepleiere med skriftlig attest fra lege som får utføre injeksjoner med restylane.

Ved all injeksjonsbehandling kan det også oppstå infeksjoner, så det er viktig å holde injeksjonsområdet rent og unngå sminke og lignende produkter kort tid etter behandling. I Norge er det strenge krav til renhold og hvilke sprøyter behandlere kan bruke, slik at det er svært liten fare for infeksjoner. De aller fleste fillerklinikkene i Norge er svært seriøse og har strenge forholdsregler i forhold til å unngå infeksjoner.

Enkelte studier synes å tyde på at plasseringen av restylaneinjeksjonene kan spille en rolle i forhold til hvilke bivirkninger du opplever og hvor lenge de varer. Alder synes også å være en faktor. En del forskning tyder på at hevelse kan være en mer sannsynlig bivirkning hos pasienter under 36 år, mens blåmerker kan være mer sannsynlig hos pasienter over 35 år.

Det kan også være en faktor om det er første gang man får Restylane eller ikke. I en amerikansk studie rapporterte over 80 prosent av menneskene bivirkninger på tidspunktet for deres første injeksjon, mens kun 60 prosent av menneskene rapporterte bivirkninger ved den andre injeksjon etter 6 måneder.

Studier viser at mer alvorlige reaksjoner enn de ovennevnte er sjeldne. Eksempler på mer alvorlige bivirkninger inkluderer allergiske reaksjoner, anafylaktisk sjokk/allergisk sjokk, farlige infeksjoner og lignende. Slike alvorlige bivirkninger etter restylanebehandling forekommer bare hos 1 av 2000 pasienter i gjennomsnitt.

Disse burde ikke ta restylane

I utgangspunktet kan alle mennesker behandle leppene med restylane, men enkelte grupper skal likevel ikke behandles. Disse er blant annet:

 • Gravide eller ammende personer
 • Personer som går på blodfortynnende medisiner
 • Personer med munnsår eller infeksjoner på området som ønskes behandlet
 • Personer med spesielle allergier
 • Personer under 18 år burde helst ikke behandles

Det er viktig å være oppmerksom på at denne artikkelen ikke er uttømmende, og at du alltid må konsultere med din behandler om hvilke farer en restylanebehandling kan ha i forhold til dine disposisjoner og behandlingsform. For en mer utfyllende liste henvises det til restylane sitt eget pakningsvedlegg.

 

Kilder:

www.rxlist.com

www.ncbi.nlm.nih.gov