Hyaluronsyre

For de fleste som ikke er skjønnhetseksperter vil hyaluronsyre høres ut som noe man ikke ønsker i nærheten av ansiktet sitt. Men hva om vi fortalte deg at denne syren faktisk bidrar til å gi deg jevn, feilfri og hydrert hud?

Våre egne hudceller produserer faktisk hyaluronsyre naturlig for å opprettholde fuktighetsnivået i huden. Men på grunn av aldring og andre faktorer minskes stoffet i kroppen med alderen.

I denne artikkelen vil vi forklare hva hyaluronsyre er og hvordan det kan hjelpe huden din. Videre vil vi forklare ulike behandlingsformer hvor man bruker hyaluronsyre, og hvordan slike behandlinger vil foregå.

Hva er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre (ofte forkortet HA) er et stoff som forekommer naturlig i menneskekroppen. Stoffet er en sammensetning av to forskjellige sukkerstoffer som binder stor mengde fuktighet. Hyaluronsyre kan binde mer vann enn noen annen fuktighetsfaktor, og spiller dermed en unik rolle i forhold til å øke hudens fuktighetsnivå.

Rundt halvparten av kroppens totale mengde hyaluronsyre finnes i huden, først og fremst i underhuden. Underhuden er det dypeste hudlaget. På denne måten hjelper stoffet huden din se mer hydrert, sunn og fyldig ut. Mangel på hyaluronsyre kan gjøre at huden blant annet mister elastisitet, at rynker blir mer tydelige og at huden blir tørrere.

En person som veier 70 kg vil normalt ha 15 gram hyaluronsyre i kroppen. Rundt 1/3 av dette brytes ned og reproduseres daglig. På denne måten opprettholdes hyaluronsyrens kvalitet.

Fordelen med hyaluronsyre er at det kan lages. I gamle dager utvant man hyaluronsyre fra høner, som inneholder 1-2 % hyaluronsyre. I dag fremstiller man imidlertid stoffet bakterielt. Hyaluronsyre relativt kostbart å fremstille, og er derfor ofte en kostbar ingrediens.

Molekylene er identiske med de kroppen har fra før, slik at kroppen tolererer det bakterielt fremstilte stoffet meget godt.

På grunn av dette er hyaluronsyre ofte brukt i kremer og hudbehandlinger, og vi skal straks forklare hvordan du kan bruke hyaluronsyre til å øke hudens glød, fylde og fuktighet.

Mindre hyaluronsyre med årene

Hyaluronsyre er sensitivt og kan blant annet brytes ned av sollys og lignende forhold. I tillegg brytes stoffet ned og produseres daglig av kroppen selv for å opprettholde kvaliteten. Den samlede mengden hyaluronsyre som produseres i kroppen avtar imidlertid i takt med at vi blir eldre. Dette fører blant annet til at leddene kjennes stivere. I tillegg mister huden volum og elastisitet og vil dermed eldes.

En måte å tilbakestille slik tap av hyaluronsyre i huden kan være å injisere ulike fillere. En slik effekt er kun midlertidig, da den injiserte hyaluronsyren vil brytes ned sammen med den øvrige hyaluronsyren i kroppen.

Hudbehandlinger som involverer hyaluronsyre

I denne artikkelen fokuserer vi kun på hyaluronsyre i forhold til hudbehandling. Hyaluronsyre kan også benyttes i andre behandlinger, som for eksempel å behandle artrose. Dette er en veldig vellykket behandlingsform, men vi vil ikke skrive mer om dette temaet her.

HA-fillere

I nyere tid har det vært en ekstrem vekst når det kommer til såkalte hyaluronsyre-fillere eller HA-fillere.

En HA-filler er et injeksjonsprodukt hvor man injiserer en gelè i et område man skal fylle ut eller rette ut. Fillere kan gjøre leppene større, gjøre kjevelinjen og haken strammere, fjerne rynker, furer og aknearr, forminske poser under øynene og lignende.

Den store fordelen med HA-fillere er at de nettopp er basert på hyaluronsyre. Dermed injiserer man altså et naturlig stoff som allerede finnes i huden. Dette fører til et naturlig resultat enten man vil forminske rynkene eller forstørre leppene.

En annen stor fordel er at injisering av hyaluronsyre ikke er permanent, i motsetning til andre mer større inngrep. Den injiserte hyaluronsyren vil brytes ned sammen med hyaluronsyren som allerede finnes i kroppen, og på grunn av dette vil effekten avta etter rundt 6-12 måneder.

Dette gjør at man ikke er fanget av behandlingen og står friere til å teste det ut i mindre doser og lignende.

I Norge har fillere blitt aller mest brukt i forbindelse med leppeforstørrelse. Kundene er både unge mennesker som vil ha større eller mer fyldige lepper og eldre mennesker som har mistet noe av fyldigheten i leppen og vil gjenopprette denne. Vi opplever at det er viktig for kundene å oppnå et naturlig resultat, og dette er også noe som er ekstremt viktig for behandlerne. De fleste behandlere i Norge vil nekte å behandle kunder de mener ønsker et unaturlig resultat.

De mest kjente HA-fillerne i Norge er restylane, juvederm og teosyal. Restylane er den aller mest benyttede filleren verden over og har vært på markedet i over 20 år og blitt utført i over 20 millioner behandlinger.

Behandling med hyaluronsyre

En stor fordel med hyaluronsyre er at behandlingen er relativt enkel i forhold til andre hudbehandlinger. I Norge er det er kun leger, plastikkirurger, tannleger, samt sykepleiere med skriftlig attest fra lege som kan injisere hyaluronsyre i hud eller lepper. Dette gjør at behandlingen også foregår i kontrollerte former.

I forkant av behandlingen vil man få en bedøvelse i behandlingsområdet før behandleren injiserer hyaluronsyren – da enten restylane, juvederm eller teosyal – inn i hud eller lepper med en tynn nål. Dette vil kun ta rundt 30 minutter.

Fordelen med injisering av hyaluronsyre er at man normalt får resultater umiddelbart. Man vil imidlertid som oftest være litt rød eller hoven i behandlingsområdet slik at man ikke vil se det endelige resultatet før om noen dager, normalt senest en uke.

I disse artiklene kan du lese mer om restylanebehandling i Oslo eller juvedermbehandling i Oslo.

Bivirkninger ved injisering av hyaluronsyre?

Fordelen med hyaluronsyre er som sagt at det er et stoff som allerede finnes i huden. Av den grunn er det få bivirkninger med restylane, juvederm eller teosyal.

Noen bivirkninger vil det alltid være og de mest kjente er typisk at man kan få blåmerker, hevelser eller oppleve nummenhet i noen dager etter injiseringen. I sjeldne tilfeller kan man få klumper eller granulomer. Dette kan imidlertid relativt enkelt fjernes med en hyaluronidasebehandling. Dette er et enzym som bryter ned hyaluronsyre.

Ved all injisering kan det også oppstå infeksjoner, men dette er også svært uvanlig i Norge, da renholdet på klinikkene er gjennomregulert og sterkt i fokus.

Merk at denne listen ikke er uttømmende og det henvises til restylane sin egen produktinformasjon. I alle tilfeller må du diskutere eventuelle bivirkninger med din behandler i forhold til din egen kropp og helse.

Ikke alle burde heller injisere hyaluronsyre. Dette er blant annet gravide og ammende, personer på blodfortynnende medisiner, personer med infeksjoner og lignende.

Andre hyaluronsyreprodukter

En er naturligvis ikke nødt til å injisere hyaluronsyre i huden dersom man ikke ønsker dette, og det finnes også andre måter å bruke hyaluronsyre for å få en mer glatt og smidig hud.

I tillegg til at hyaluronsyre brukes aktivt i behandlingene nevnt ovenfor finnes det også blant annet en rekke kremer som inneholder hyaluronsyre. Disse kremene vil kunne hjelpe huden opprettholde fuktigheten og gjøre den mer elastisk. Dette anbefales til alle som ikke ønsker å injisere hyaluronsyre i huden, som jo er et klart mer betydelig inngrep.